Blog Layout

Heel Holland coacht

Pascale van Lubeek-de Nier • jun. 19, 2021

Vol verbijstering kijk ik naar een uitzending van Rambam (BNNVARA) waarin een coach een jonge vrouw, die overduidelijk depressief is, bij haar thuis in een korte sessie coacht. Zelfs als de vrouw aangeeft soms suïcidale gedachtes te hebben, verwijst de coach haar niet door naar een professionele hulpverlener. De depressieve vrouw is een van de presentatrices van het programma en faket haar gemoedstoestand in het bijzijn van een verborgen camera. Ik weet dat de coach in de val is gelokt door Rambam, maar de coach is echt. Zijn rol is niet gespeeld en zijn aanpak is zo onprofessioneel dat je blij bent dat de makers van het programma dit onderwerp op creatieve wijze hebben onderzocht, belicht en met ons delen.


Doorverwijzen
Juist om meer inzicht te krijgen in psychische problemen, zodat ik cliënten tijdig kan doorsturen naar een andere professional, schreef ik me in voor de cursus 'Mental Health First Aid' (MHFA) van Indigo. Want als ik een nieuwe heup moet dan ga ik toch ook naar een orthopeed en niet naar een plastisch chirurg? Ieder zijn vak en specialisme, vind ik. En als coach moet je de grenzen kennen en erkennen van je eigen professie. Ook als mediator vind ik de cursus een toegevoegde waarde voor mijn praktijkvoering bij
Vigilant. Er zijn namelijk een aantal criteria waaraan conflictpartners moeten voldoen om mediation een kans van slagen te geven. Eén daarvan is gelijkwaardigheid. En als één van de partijen niet competent is, vanwege bijvoorbeeld psychische problemen, dan moet je daar als mediator bij stil staan en aandacht aan besteden.


MHFA
De cursus MHFA is een soort EHBO-cursus voor mensen met psychische problemen. Er is aandacht voor de-stigmatisering, normalisering en het vergroten van de handelingsbekwaamheid in de omgang met mensen met psychische klachten onder de algemene bevolking. Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven zelf te maken met psychische problemen. En één op de twee mensen kent zo iemand in zijn/haar naaste omgeving. Als ‘first responder’ vergroot je je kennis over psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, psychose en problemen met middelengebruik. Verder leer je a.d.h.v. een actieplan (BLIZZ) om situaties beter in te schatten en ontwikkel je vaardigheden om te kunnen handelen, zowel bij mensen met beginnende psychische problemen als bij mensen die in een crisis verkeren.


Doelgroep
Mij werd de cursus via
MeerVoormekaar aangeboden, omdat ik als vrijwilliger werkzaam ben bij buurtbemiddeling, maar de cursus is voor iedereen bedoeld. En in het bijzonder voor mensen die in hun werk te maken krijgen met mensen met psychische problemen, zonder een uitgebreide zorgopleiding op dit gebied. Het gaat onder andere om hulpverleners (politie, ambulance, brandweer, thuiszorg), leraren, ambtenaren, woningbouwconsulenten, sportbegeleiders en vrijwilligers in de wijk. De cursus bestaat uit vier dagdelen en een digitale kennistoets. Gisteren was mijn laatste bijeenkomst. Met veertien andere cursisten heb ik vier middagen ervaringen en kennis gedeeld onder begeleiding van twee ervaren en gedreven cursusleiders. Irm en Tilly, bedankt voor jullie geduld met deze enthousiaste en dynamische groep én voor het delen van jullie expertise. Hierdoor is mijn deskundigheid als gecertificeerd coach weer verder toegenomen.

 

door Pascale van Lubeek-de Nier 06 apr., 2022
Verbinder
door Pascale van Lubeek-de Nier 09 feb., 2022
Mediation is succesvoller, minder tijdrovend en minder prijzig dan de juridische weg
Share by: