Blog Layout

Blokkeren en negeren

Pascale van Lubeek-de Nier • sep. 30, 2019

In het vervoersrecht betekent blokkeren afsluiting, versperring van een territorium, bijvoorbeeld van een haven. Bij schaken kun je met een schaakstuk een veld, lijn of diagonaal blokkeren, zodat een (vijandelijk) stuk in zijn beweging wordt beperkt. Hierbij moet je als speler uiteraard opletten dat je niet onbedoeld je eigen stukken blokkeert. Op sociale netwerken kun je je eigen territorium afbakenen door mensen te blokkeren. Laatst werd ik op LinkedIn door iemand geblokkeerd, omdat ze het niet eens was met mijn reactie op haar reactie. Ik ken haar niet persoonlijk, dus het raakt me niet. Sterker nog; ik vond het wel vermakelijk, want deze blokkade zegt meer over dit vluchtige virtuele contact, dan over de inhoud waar het om ging.


Jong en onzeker
Ik kan me overigens heel goed voorstellen dat als je jong en onzeker bent, het wél een grote impact kan hebben als iemand je op Social Media blokkeert en uit zijn of haar netwerk verwijdert. Het is voor jongeren erg belangrijk om zichzelf te kunnen ontplooien en te onderscheiden, maar tegelijkertijd willen ze ontzettend graag bij een bepaalde groep horen. Als iemand je dan met één klik uit de groep knikkert dan voelt dat al gauw als een persoonlijke afwijzing. Een gevoel van buitensluiting valt vervolgens moeilijk te negeren. Maar met een digitale verwijdering, houd je werkelijke bestaan niet op. Real life ben je nog gewoon aanwezig en als degene die je blokkeert een klasgenoot of collega is, kom je elkaar de volgende dag gewoon weer op de gang of in de kantine tegen. Negeren is dan vaak een logische vervolgstap. Van communiceren is geen sprake meer.


Mogen werkgevers ook negeren?
Als je iets of iemand negeert dan doe je alsof het/hij/zij niet bestaat. Je laat het links liggen en geeft desbetreffende probleem of persoon geen aandacht. Je kunt ook berichten negeren. Werknemers in de gehandicaptenzorg mogen sinds kort na werktijd berichten van hun baas negeren. Dat dit in een cao moet worden vastgelegd zegt alles over de tijd waarin we leven. Of werkgevers in hun vrije tijd ook berichten van werknemers mogen negeren daar hoor je trouwens niemand over. En als zzp’er sta je sowieso dag en nacht ‘aan’ als je niet oppast.


Blokkeren brengt uit balans
Mensen blokkeren is soms gezond en zelfs noodzakelijk, lees ik op een opinieblog van
Verken je geest. Het voorziet in de behoefte om ons leven te harmoniseren en in balans te brengen of te houden. In de hedendaagse digitale praktijk betekent dit dat we anderen verwijderen die vervelend zijn of niet erg dicht bij ons staan. Het kan ook zijn dat ze ons ongemakkelijk laten voelen. We proberen zo het kaf van het koren te scheiden. Ons digitale gedrag is overigens wel aan het veranderen. We willen onze sociale netwerken serieuzer en professioneler gebruiken. We zoeken naar een vermindering van contacten. Op die manier willen we dezelfde balans hebben als in het echte leven. De kans is echter groot dat het negeren en blokkeren je juist uit balans brengt.


Vigilant begeleidt
Dat mensen blokkeren, weerspiegelt een gebrek aan effectieve communicatie in onze samenleving. Laten we leren hoe we persoonlijk met onze problemen kunnen omgaan, omdat de wisknop op onze apparaten de meeste conflicten in het leven immers niet oplost. En als je er samen niet uitkomt, schakel dan een mediator in. Soms helpt het als een neutrale en onpartijdige derde het conflictueuze proces op professionele wijze begeleidt. Maak hiervoor een afspraak met
Vigilant. 

door Pascale van Lubeek-de Nier 06 apr., 2022
Verbinder
door Pascale van Lubeek-de Nier 09 feb., 2022
Mediation is succesvoller, minder tijdrovend en minder prijzig dan de juridische weg
Share by: