Blog Layout

Bewegen of stilstaan

Pascale van Lubeek-de Nier • sep. 04, 2019

Wat beweegt een mens om in beweging te komen of om juist stil te blijven staan? Wat bezielt iemand om een bestaande situatie te handhaven of om juist voor verandering te kiezen? En welke richting kies je dan? Dat bewegen goed is voor lichaam en geest heeft niet alleen met sporten te maken. Je kunt namelijk op verschillende manieren actief zijn. Stilstand is achteruitgang, zegt men wel eens. Maar is dat ook zo? Soms is het juist goed om even stil te staan bij bepaalde zaken.


Sporten als uitlaatklep
Persoonlijk voel ik me prettig in beide toestanden en wissel ik ze bij tijd en wijle graag af. Jarenlang kwam ik graag letterlijk in beweging door fanatiek te wandelen, hardlopen en wielrennen: de Vierdaagse, een kwart triatlon, de Zevenheuvelenloop, een halve marathon, Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb het allemaal gedaan en gehaald. De ene keer wat succesvoller dan de andere keer, maar uiteindelijk is het me allemaal gelukt en soms meerdere activiteiten per jaar. Het is jammer dat ik dit fysiek niet meer kan, want het trainen voor deze sportevenementen gaf me altijd veel voldoening. Tijdens de vele kilometers die ik zwetend en zwoegend aflegde, kwam mijn gedachtestroom vaak tot rust. Mijn hoofd raakte langzaam leeg, problemen dreven naar de achtergrond en terwijl mijn benen bewogen, kwam mijn innerlijk tot stilstand. Een heerlijk gevoel.


Loopbaan in beweging
Ook in mijn loopbaan heeft altijd veel beweging gezeten; ik begon op twintigjarige leeftijd als huisschilder, werd daarna balletdocent, administratief medewerkster, verpleegkundige, boekhouder, docent Nederlands en nu ben ik loopbaancoach en mediator. Het lijkt alsof ik een wispelturig type ben, maar niets is minder waar. Soms waren de omstandigheden bepalend voor mijn keuze en soms maakten anderen bepaalde keuzes, waardoor ik van richting veranderde. Maar aan elke verandering ging een fase van bezinning vooraf; waar sta ik nu? Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe kom ik daar? En zodra ik een antwoord vond op mijn vragen, kwam ik weer in beweging en vervolgde ik mijn weg.


Mensen bewegen
Als balletdocent bracht ik anderen fysiek in beweging, maar ook als verpleegkundige, docent, mentor, coach en mediator bracht en breng ik mensen in beweging. Door te luisteren, te spiegelen, vragen te stellen en door te vragen naar onderliggende drijfveren, weet ik mensen die ongewild stilstaan in beweging te krijgen en mensen die moe en onzeker worden van hun eigen rusteloosheid kan ik tot stilstand brengen. Het is de kunst om in de gaten te hebben wanneer het tijd is om verder te gaan en wanneer je pas op de plaats moet maken. Vaak weten mensen dat zelf heel goed, maar vormen omstandigheden thuis of op het werk een barrière, zodat ze geen stap verder komen. Het is belangrijk om te beseffen wanneer je hulp kunt gebruiken en om deze hulp ook daadwerkelijk in te roepen. Daarvoor moet je wel in beweging komen. Net als vele collega’s ben ik aangesloten bij betrouwbare beroepsverenigingen. Heb je hulp nodig van een coach of mediator? Kies er dan een via hun site, bijvoorbeeld van de NMv (voor mediators) en de NOBCO (voor coaches). Wil je jouw hulpvraag direct aan mij voorleggen? Stuur me dan een bericht via LinkedIn, vul het contactformulier in via de website van Vigilant of bel me. Mijn 06-nummer staat op de website.

door Pascale van Lubeek-de Nier 06 apr., 2022
Verbinder
door Pascale van Lubeek-de Nier 09 feb., 2022
Mediation is succesvoller, minder tijdrovend en minder prijzig dan de juridische weg
Share by: