Blog Layout

Beter een goede buur..............

Pascale van Lubeek-de Nier • jul. 03, 2019

Sinds 2019 ben ik één van de buurtbemiddelaars in de gemeente Wijchen. Het is mooi om mijn kennis en kunde omtrent conflicthantering niet alleen in te zetten voor mijn eigen bedrijf Vigilant, maar ook als vrijwilligster voor de inwoners van de gemeente Wijchen. Vanaf heden versterk ik het twaalfkoppig team Buurtbemiddeling bij Meervoormekaar. Het spreekwoord luidt niet voor niets; ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’.
 

Buren in de buurt
Als klein meisje woonde ik in een flatgebouw in de stad en was ik aan alle kanten omringd door buren. Dat voelde helemaal niet benauwend, maar was juist een geruststellende gedachte. Er was namelijk altijd wel iemand in de buurt; om mee te spelen, om te bekvechten, om samen naar school te gaan en om kattenkwaad mee uit te halen. Natuurlijk was zo’n flatgebouw erg gehorig; luide muziek, een feestje, een ruzie, stromend water, een stofzuiger, getik van naaldhakken op plavuizen, geklop en geboor. Het waren vertrouwde geluiden waar ik mee opgroeide en waar ik me nooit aan stoorde.


Kleine ergernissen
Nu woon ik in een ruim huis met tuin in een dorp en erger ik me al als de buren op zaterdagmorgen vóór 10.00 uur het gras gaan maaien of als de hond bij ons achter iets te lang blaft, omdat ze weer naar binnen wil. En als de rook van een zomerse barbecue onze kant opwaait, ben ik de eerste die naar boven rent om de ramen van de slaapkamers te sluiten. Ik woon in een prima buurt, we hebben fijne buren en ik besef dat ik het daarmee heb getroffen, want dit geldt lang niet voor iedereen. Desondanks sta ik soms versteld van mijn eigen intolerantie wat geluidshinder e.d. betreft. Kun je nagaan als je dagelijks overlast hebt in je woonomgeving.
 
Bonje met de buren
Bij mij blijft het bij een kleine ergernis op zijn tijd en de buren zullen ook wel eens balen als bij ons een tuinfeest tot in de late uurtjes doorgaat. Maar we informeren elkaar vooraf en nemen tijdelijke overlast voor lief. Er zijn echter genoeg buren en buurten, waar de ergernissen en frustraties zo hoog oplopen dat er conflicten ontstaan waardoor het woongenot wordt verziekt. Als je er als buren samen niet meer uitkomt en de overlast de overhand heeft dan biedt buurtbemiddeling wellicht een uitkomst.
 
Buurtbemiddeling is gratis
Buurtbemiddelaars zijn enthousiaste, onafhankelijke, getrainde vrijwilligers die geen oordeel geven over jou, je buren of de situatie. We zijn opgeleid om te luisteren, samen te vatten en door te vragen naar feiten en gevoelens om zo boven tafel te krijgen wat voor beide buren belangrijk is. Buurtbemiddelaars zijn neutraal en begeleiden buren om zelf toe te werken naar oplossingen, afspraken en herstel van contact. Zo dragen we samen bij aan het woonplezier van mensen. Buurtbemiddeling is gratis. Meer informatie? Kijk op de website 
www.buurtbemiddelingwijchen.nl of kijk op internet naar buurtbemiddeling in je eigen gemeente. Ik wens iedereen een fijne zomer zonder veel storende overlast.

door Pascale van Lubeek-de Nier 06 apr., 2022
Verbinder
door Pascale van Lubeek-de Nier 09 feb., 2022
Mediation is succesvoller, minder tijdrovend en minder prijzig dan de juridische weg
Share by: