Terug naar overzicht

23-01-2020

Een coach coachen

Een coach coachen

Hoe ik mensen moet coachen en mediaten is mij bekend. Maar hoe word ik een succesvol ondernemer en hoe maak ik van mijn bedrijf een bloeiende onderneming? Daarvoor nam ik dus zelf een coach in de arm, nadat ik in april 2019 Vigilant als bedrijf had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mensen coachen is een prachtig beroep, maar als je als businesscoach een coach gaat coachen dan moet je volgens mij meer in je mars hebben.

De startende ondernemer
Een van mijn eerste ‘investeringen’ was de aanschaf van de Startersgids voor zzp’ers van Rinske Jansen. Hierin staan een stappenplan, aandachtspunten voor je administratie en hoe je een ondernemingsplan schrijft. Dat laatste vind je overigens ook uitgebreid terug op de site van de Rabobank. Als je een financiering voor je bedrijf nodig hebt dan is zo’n businessplan verplicht, maar ik vond het raadzaam om puur voor mezelf belangrijke zaken te overwegen en op een rijtje te zetten. Het ondernemingsplan van Vigilant was een van de eerste onderwerpen die ik met mijn persoonlijke businesscoach besprak. Andere zaken waren: marktconforme uurtarieven, aanpak acquisitie, een goede pitch maken, hoe onderscheid ik mezelf in de branche en feedback op mijn website.

De startversneller
Uit de vele coaches van De Startversneller koos ik Fokko Bonsma. Vooral de energie en humor in zijn beschrijving, spraken mij bijzonder aan. Via De Startversneller is er namelijk budget voor een businesscoach en een opleiding; 80% van deze kosten krijg je vergoed. Voorwaarde is wel dat je bedrijf niet langer dan vijf jaar staat ingeschreven bij de KvK én dat je fulltime bezig bent met je bedrijf of van plan bent om dat te gaan doen. De Startversneller is helaas alleen voor startende ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel. Na een telefonische intake, kreeg ik toestemming om mijn aanvraag in te dienen. Vervolgens deed ik de Entrepreneurscan, waarmee ik inzicht kreeg in mijn ondernemersvaardigheden. En daarna ging ik op zoek naar een geschikte businesscoach. In juni 2019 ontmoette ik Fokko voor het eerst bij mij op kantoor en vandaag was alweer de achtste en (vooralsnog) allerlaatste sessie met hem.

De businesscoach
Een businesscoach kan je als persoonlijke begeleider vooruit helpen bij het laten groeien van je bedrijf. Deze coaching kan op één persoon gericht zijn, maar ook op een heel team of organisatie. Ook bij business coaching is het doel bewustwording creëren. Op mijn vraag aan Fokko hoe het voor hem als businesscoach was om mij als mediator en loopbaancoach te coachen, antwoordde hij: Om als businesscoach jou te kunnen coachen bemerk ik dat er meer bij komt kijken dan de "normale" benadering en werkwijze. Als professional coach/mediator heb jij een gedegen opleiding gevolgd waarbij zelfreflectie, zelfkennis en een gezonde drang naar intern onderzoek onderdeel zijn geweest van het leertraject. Als coach ben ik met je meegelopen en heb in levenden lijve dit proces met je mogen observeren. Tijdens dit meekijken vielen mij bepaalde blinde vlekken op. Deze vlekken zijn blind, omdat je nog geen zicht hebt op dit stuk. Door ze te benoemen en samen te verkennen, komt inzicht in wat maakt dat je hier nog geen beeld van hebt. Deze nieuw verworven inzichten leiden tot een samenspel van onderzoek, dat alleen kan ontstaan vanuit een oprecht vertrouwen dat we allemaal uniek zijn en nog niet af. Het was mij steeds een waar genoegen met je op te lopen naar weer een stukje heelheid. Dat genoegen was geheel wederzijds Fokko, bedankt voor jouw betrokkenheid en ondersteuning. Dankzij jou heb ik nóg meer vertrouwen in het succes van Vigilant.Terug naar overzicht