Terug naar overzicht

04-12-2019

Focus op kleuren

Focus op kleuren

Dat je voor een rood licht moet stoppen en bij groen mag doorrijden, weet een klein kind. De kleur rood staat immers symbool voor gevaar en groen betekent veilig. Als je een huis inricht dan denk je na over welke kleuren je gaat gebruiken om een bepaalde sfeer te creëren. Op de schildersschool Sint Lucas in Boxtel volgde ik ooit het vak kleurenleer bij dhr. J.A. Coolen. Een van de opdrachten was dat we kamers tekenden en met plakkaatverf experimenteerden door het plafond rood te verven, de wanden wit en de vloer weer rood of door het plafond en de wanden allemaal groen te maken. Zo zag ik de ruimtelijke invloed van kleuren en kleurcombinaties. Tijdens een managementopleiding kwam ik op een andere manier in contact met kleuren. Bij het DISC-model staan de kleuren rood, geel, groen en blauw namelijk symbool voor persoonlijkheidsstijlen. Deze gedragsanalyse zegt iets over iemands voorkeursgedrag en manier van communiceren. Verder kom ik in organisaties regelmatig het kleurenprofiel van My Motivation Insights tegen. Het maakt de dieper gelegen drijfveren van mensen zichtbaar en het is de bril waarmee we naar de wereld kijken. En onlangs volgde ik met het team buurtbemiddeling van MeervoorMekaar de cursus Multifocus van Lenneke Overmaat. Dit is een communicatiemethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van zes kleuren.

Multifocus
Multifocus onderschrijft dat iedereen door zijn eigen bril naar de werkelijkheid kijkt. Deze gekleurde bril bepaalt wat we denken, doen, hoe we met anderen samenwerken, hoe we situaties ervaren en hoe we met lastige situaties omgaan. Het is ons referentiekader, de focus van waaruit we werken en ook vaak de motor die ons in beweging brengt. Door open te staan voor de focus van anderen verruim je je blikveld. Je krijgt meer inzicht, je ziet meer oplossingsmogelijkheden en je behaalt betere resultaten. Multifocus onderscheidt zes manieren van kijken met als metafoor voor elke kijkwijze een kleur: geel is positief, zwart is kritisch, groen is creatief, blauw is analytisch, wit is objectief en rood is subjectief. De methode is geënt op het gedachtegoed van De Zes Denkhoeden van Edward de Bono.

Mediation en buurtbemiddeling
Bij conflicten is er sprake van verschillende, soms tegenstrijdige, belangen die te maken hebben met persoonlijke normen en waarden. Die worden mede bepaald door de wijze waarop mensen naar de werkelijkheid kijken. Bij elke zienswijze horen andere waarden, kwaliteiten, overtuigingen en vaardigheden (De logische niveaus van Bateson en Dilts). Alle zienswijzen zijn van gelijke waarde en hebben elkaar nodig om een completer beeld van de werkelijkheid te krijgen. Pas als mensen bereid zijn om hun blikveld te verruimen, ontstaat een werkelijke dialoog. En dat is het begin van een oplossing. Multifocus kun je inzetten bij allerlei vormen van gespreksvoering. Het vermogen om te multifocussen is namelijk de sleutel tot succesvol functioneren voor iedere professional en voor ieder team. Maar Multifocus is bij uitstek geschikt om als conflictbemiddelaar in te zetten tijdens mediation en buurtbemiddeling. Het is een methode om een gesprek in goede banen te leiden én het geeft je een kleurrijke kijk op de wereld.Terug naar overzicht