Terug naar overzicht

06-11-2019

Coachen voor vitaliteit

Deze week samen met Femke Derksen coachgesprekken gestart bij Bovemij Nijmegen. In het kader van Bovemij Fit werken Vigilant en Femke Derksen Coaching samen om medewerkers van Bovemij vitaal fit te houden, want ‘een vitale medewerker is een productieve medewerker’, aldus Renate Leander (lid Raad van Bestuur Bovemij). Bovemij biedt een reeks programma’s aan voor talentontwikkeling en persoonlijk leiderschap. En sinds begin 2017 is er dus ook een programma dat zich richt op de fysieke kant van welzijn.

Soorten hulpvragen
Bovemij Fit richt zich op vijf aspecten van vitaliteit: voeding, beweging, verbinding, ontspanning en werk. Een projectgroep organiseert, o.l.v. Linda v.d. Lagemaat, regelmatig binnen elk thema activiteiten. Ook Mirjam Peters is als teammanager betrokken bij het ondersteunen van medewerkers om hun vitaliteit zelf op peil te houden. Dat daarmee indirect de productiviteit verbetert, is mooi meegenomen. De initiatieven worden heel enthousiast ontvangen en deelname is vrijwillig. Zo voelen mensen zich eigenaar van hun vitaliteit. Als coaches kunnen wij vooral veel betekenen op het gebied van verbinding, ontspanning en werk. Hulpvragen die we krijgen zijn erg divers en gaan over: persoonlijke groei, zoeken naar de juiste balans tussen werk en privé, verhogen van zelfvertrouwen, leren grenzen beter aan te geven, bepaalde zaken meer los te laten, meer energie te ervaren of medewerkers overwegen een carrièreswitch (intern/extern), maar weten niet goed hoe dit aan te pakken. Al deze hulpvragen raken de levensgebieden werk, gezin, vrije tijd en gezondheid.

Loopbaancoach of lifestylecoach?
Loopbaanvragen zijn vragen waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen en ze zijn sterk verbonden met levensvragen; Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe kom ik daar? De vraag die iemand bezighoudt, bepaalt het traject dat een coach samen met een cliënt uitstippelt. Het komt ook vaak voor dat een hulpvraag gaandeweg verandert. Iemand kan binnenkomen met een vraag over zijn of haar carrièreperspectieven, maar tijdens de sessies kan blijken dat iemand eigenlijk zelf niet goed weet wat hij/zij nou eigenlijk wil. Een goede coach speelt daarop in en past het traject aan. Of het nou een loopbaancoach is of een lifestylecoach dat maakt niet uit. What’s in a name? Loopbaan en leefstijl zijn met elkaar verweven.

Bovemij Fit houdt Bovemij vitaal
De coachgesprekken die Femke en ik voeren, duren slechts een uur en zijn bedoeld om mensen te laten ervaren wat een coach voor hen zou kunnen betekenen. Omdat medewerkers vooraf hun hulpvraag mailen, worden ze gestimuleerd om na te denken waar ze nou precies last van hebben. Dit besef is al een positieve eerste stap. Tijdens het coachgesprek werken we verder aan bewustwording; welke factoren spelen een rol bij de hulpvraag? Ook geven we inzicht in wat mensen zelf kunnen doen. Bovemij biedt dit programma aan omdat ze haar verantwoordelijkheid als werkgever neemt én in de hoop dat werknemers ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Bovemij ziet het als haar taak dat werknemers zich veilig, vertrouwd en goed voelen op het werk. Mensen voelen zich hierdoor meer verbonden met hun collega’s; ze durven meer te vragen, worden meer zelfsturend en dragen eerder suggesties aan voor veranderingen. Fysieke vitaliteit vormt bij Bovemij een component voor beoogd succes. Menig organisatie zou een goed voorbeeld kunnen nemen aan dit vitale bedrijf.Terug naar overzicht